En helhedsplan sætter fokus på hvordan man kan understøtte en udvikling med udgangspunkt i et områdets stedbundne kvaliteter, udfordringer, ressourcer, potentialer og fremtidsmuligheder.
Denne helhedsplan for et erhvervsområde ved Østbirkvej er udarbejdet af Teknik og Miljø, Horsens Kommune.
Hvorfor laver vi en helhedsplan
Helhedsplanen er ikke en juridisk bindende plan, men er en overordnet strategisk plan, som anviser en politisk vision og principper for den fremtidige planlægning for et område ved Østbirkvej.
I Horsens Kommune har vi mange gode og sunde bysamfund og erhvervsområder. Hver med deres kvaliteter, potentialer og udfordringer. Formålet med at lave helhedsplaner er at skabe afsættet for den fremtidige byudvikling, så den sker i harmoni med omgivelserne.
Helhedsplanen skal danne overblik over forudsætningerne for at planlægge for et erhvervsområde til logistikerhverv teknisk anlæg i form af genbrugsplads ved Østbirkvej, og dernæst fungere som strategisk rettesnor for kommende initiativer, projekter og lokalplaner.
Helhedsplanen skal understøtte de rammer og retningslinjer, som Kommuneplanen for Horsens Kommune beskriver. Den tager udgangspunkt i kommunens fokus på klima, sundhed og øget biodiversitet i planlægningen. Landskabet og områdets stedbundne kvaliteter og muligheden for at styrke dem er løftestang for helhedsplanens overordende pricipper.
Erhvervsområdet i Horsens Nord
Horsens Kommune møder en efterspørgsel på transport- og logistik virksomheder. Kommunen har i forvejen en stærk erhvervsklynge i området inden for netop denne type af virksomheder. Derfor udvider vi erhvervsklyngen i Horsens Nord omkring E45 efter principperne indefra og ud. Et teknisk anlæg udlægges til genbrugsstation og kan med en central beliggenhed servicere flere borgere end genbrugspladsen på Endelavevej og i Vedslet. Samtidig fjernes trafik fra den centrale del af Horsens By.
Horsens Kommune møder udfordringer inden for klima og arbejder for at øge biodiversiteten. Indsatsen bliver konkretiseret i planerne, hvor naturen får plads, og virksomhederne må spare på pladsen ved i stedet at fortætte aktiviteterne. Planerne anbefaler både naturbaserede løsninger, CO2 bindende beplantning og et mangfoldigt biodiversitetslandskab.
Eksisterende og nye vådområder giver plads til et mangfoldigt dyre- og planteliv. Erhversområdet tager dermed udgangspunkt i de stedsspecifikke egenskaber, som Gedved Bakkelandskab tilbyder.
Planområdet omfattes af Tillæg 2021-20 til Kommuneplan 2021 - 2033, som er det juridiske grundlag for en fremtidig lokalplanlægning af området. Tillægget udpeger arealerne og udlægger konkrete rammer for området. Planområdet ligger i dag i landzone. Lokalplaner vil i fremtiden overføre arealerne til byzone.
Helhedsplanen fastlægger principper for dette område.
Helhedsplanen fastlægger principper for dette område.
Gedved bakkelandskab falder fra Ejer Bjerge mod Horsens Nord og er kendetegnet af store og bløde bakker varieret af mindre dalstrøg med vandløb og natur.
Gedved bakkelandskab falder fra Ejer Bjerge mod Horsens Nord og er kendetegnet af store og bløde bakker varieret af mindre dalstrøg med vandløb og natur.